Τμήμα Ελέγχου Βάρους, Μεταβολισμού, Ανάπτυξης και Σύστασης Σώματος

Σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Κυριάκο Ρέππα RD MBA c-Phd έχουν δημιουργηθεί οι ακόλουθες υπηρεσίες:
– Τμήμα ελέγχου Μεταβολισμού: Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε Ηρεμία (RMR) ή αυτό που λέγεται ως «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ή ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» είναι μοναδικός για κάθε άνθρωπο και χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και άσκησης, βασισμένο στις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του εξεταζόμενου.
Ο Βασικός Μεταβολισμός, οι καύσεις δηλαδή που γίνονται σε κατάσταση ηρεμίας, επηρεάζεται από την ηλικία (όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός), το φύλο (οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό από τους άντρες), το ύψος (πιο συγκεκριμένα το μέγεθος του οργανισμού: όσο πιο ψηλός είναι κάποιος τόσο μεγαλύτερος οργανισμός τόσο μεγαλύτερες καύσεις), τη σύσταση του σώματος (το λίπος απαιτεί λιγότερες θερμίδες για να συντηρηθεί από ότι ο μυϊκός ιστός), γενετικούς παράγοντες (υπάρχουν πλέον χαρτογραφημένα γονίδια που ο φαινότυπός τους εμφανίζεται με αυξημένες ή μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις), ορμονικούς παράγοντες (για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός μειώνει το βασικό μεταβολισμό), φαρμακευτική αγωγή (π.χ. πολλά ηρεμιστικά μειώνουν τις καύσεις), παθολογία (υπάρχουν αρκετές παθήσεις, με ορμονικό συνήθως υπόβαθρο, αλλά και νοσήματα όπως ο καρκίνος που επηρεάζουν το μεταβολικό ρυθμό θετικά ή αρνητικά) και από την άσκηση (όσο περισσότερη η άσκηση τόσο καλύτερος και ο μεταβολισμός). Ακόμα και μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου με παρόμοιο βάρος και ύψος, ο RMR ενδέχεται να μεταβάλλεται μέχρι και 1000! θερμίδες ανά ημέρα. Για τον υπολογισμό του χρησιμοποιούνται συνήθως εξισώσεις υπολογισμού RMR που λαμβάνουν υπόψιν τους παραπάνω παράγοντες. Όσο καλές κι αν είναι οι εξισώσεις ΠΑΝΤΑ αποτελούν εκτιμήσεις. Αν νομίζετε ότι ο μεταβολισμός σας είναι αργός και πως πχ παχαίνετε χωρίς να τρώτε πολύ, τότε δεν έχετε ανάγκη να υπολογίσετε τον μεταβολισμό σας, αλλά να τον ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ. Στο doctors plus χρησιμοποιούμε τη συσκευή Μέτρησης Βασικού Μεταβολισμού Cosmed Fitmate ένα σύστημα μέτρησης Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας με τη μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας. Πρόκειται για την καλύτερη και πλέον χρησιμοποιούμενη μέθοδο μέτρησης του Βασικού Μεταβολισμού, μέσω ενός συστήματος ανάλυσης αερίων μέσω της οποίας γίνεται αποτίμηση των καύσεων του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας. Η μέτρηση αυτή επιτυγχάνεται με την μέτρηση της ποσότητας οξυγόνου που εισπνέεται και της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται μέσω της αναπνοής, και δείχνει με απόλυτη ακρίβεια το αποτέλεσμα των μεταβολικών καύσεων σε ηρεμία στον οργανισμό. Αν θέλετε λοιπόν να μετρήσετε τον μεταβολισμό σας, στο doctorsplus σας προσφέρουμε την πιο αξιόπιστη λύση και μάλιστα αν απαιτείται τα αποτελέσματα συνδέονται με ορμονολογικές και άλλες εξετάσεις, ώστε να βρεθεί η αιτία του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί όπου αυτό είναι εφικτό.